Veckan före avresa

 

Jag är igång med att packa och flyger om ett par timmar. Jag är riktigt spänd och har stora förväntningar på resan. Det blir en mycket annorlunda sorts resa mot de jag brukar åka på. Det avspeglar sig också i min packning. Det är ingen sminkväska och plattång, det är inga höga klackar eller finkläder. Det är uteslutande yogakläder, bomullsklänningar, joggingkläder och flip-flops. Massor av bra böcker – That's it! Det är dags för hälsa och avkoppling på högsta nivå.

För en vecka sedan fick jag ett mail från Kroppsinstitutet. ”Nu är det en vecka till avresa – så nu ska kosten läggas om.” Jag har blivit ombedd att hålla mig borta från alkohol, kaffe, mjölkprodukter, socker, allt som är vitt – vete, vitt bröd, vitt ris, alla typer av kött utom fisk. Min vecka har därför bestått av vatten, örtte med lite honung, massor av frukt och grönt och lite fisk. Det har gett mig en kolossal huvudvärk, men i gengäld har jag bränt ett kilo fett.

Nu så här före avresan sitter jag och går igenom mitt allmänna hälsotillstånd. Egentligen känner jag mig frisk och kry och har på sätt och vis tagit mina små symptom som ett naturligt tillstånd som jag bara måste lära mig att leva med. Men jag vet ju egentligen att min kropp borde vara i ett något bättre skick. Jag har helt enkelt gjort mig döv på grund av vardagens stress och tillåtit alla symptom att vara det normala. Det är slut med det nu. Nu åker jag till Sri Lanka med förhoppningen om att mitt tillstånd kan förbättras, att jag blir av med lite av min stress, tappar ett par kilo och får mer energi.

 

OCH HUR HAR JAG DET DÅ NU: JO, MINA SYMPTOM ÄR FÖLJANDE:

 • Stressad och orolig – kan inte helt finna ro

 • Min mage är mycket uppsvälld och hård som en boll

 • Jag har en liten huvudvärk som är konstant

 • Jag är stel i min rygg och mina vrister

 • Jag har torr hud

 • Jag lider mycket av mina ömma liktornar

 • Jag har spänningar i nacken

 • Jag har mycket svårt för att gå ned i vikt

 • Bristande sexlust

 • Barnlöshet

 • En liten hemorrojd


 

Jag kan också märka att jag är irriterad, temperamentsfull och har mindre energi och tolerans än jag skulle önska.

Nu stänger jag av min PC, den ska nämligen inte heller med. Jag har blivit ombedd att låta mobilen och datorn stanna hemma. Det har visat sig vara mer prövande för mig än att låta bli sockret och det vita brödet. Nu förlorar jag fullständigt kontakten med omvärlden – det är scary.

Det blir alltså med gammeldags block och blyertspenna som min dagbok fortsätter. 

 

Dag 1

 

Besök av läkaren en timme efter min ankomst

Så har jag kommit till Sri Lanka. Här är det hög luftfuktighet och en härlig värme har välkomnat mig. Det är bara 15 minuter att köra från flygplatsen till resorten och jag har blivit runtvisad och fått min egen privata villa, där jag ska bo. Det är dags för stillhet, ro och utrensning!

Min villa har ett privat behandlingsrum utomhus, en skön grön gård med liggstol och matbord. När jag korsar min gård kommer jag till mitt rum. Ett stort rum, vackert inrett med enkla trämöbler av teak, en stor säng, ett litet utrymme med garderob, kassaskåp och kylskåp. Badrum finns både inomhus och utomhus. 

Det finns ingen sprit i minibaren – där finns bara vatten! Och musikanläggningen är uteslutande fylld med avslappningsmusik och meditationsmusik. Nu är det allvar, märker jag! Ingen tv, ingen mobil, ingen dator, ingen Ipod med musik, allt är kvar där hemma. Oj - jag märker att en rastlöshet kommer krypande och känner att det hela är rätt provocerande just nu. Kanske är jag rädd för den stress som jag vet att jag måste börja ta itu med?

Det hjälper mig lite att alla ler och är tillmötesgående och tar allt med en helt otroligt stor ro och avspänning.

Jag har precis packat upp, hittat min solhatt och mina solglasögon och lagt mig i min solstol på min lilla gård, när det ringer på dörren. Det är min ayurvediska läkare – Nani, som kommer. Hon är en ung och otroligt söt kvinna i vit rock med en gammeldags blodtrycksapparat under armen. ”Kan jag komma in?” frågar hon försiktigt. En konsultation med läkaren äger alltid rum i ens egen privata villa.

Vi sätter oss ned och Nani förklarar först lite om Ayurveda och vilka behandlingar de erbjuder här på resorten. Nani ställer en massa frågor till mig om min hälsa och mitt psyke. Hur är min matsmältning, hurdana är mina matvanor, är jag stressad, har jag spänningar i kroppen, är jag mest för sött, surt, salt eller beskt? Hur är min sexlust, vilka problem har jag? Och så går det till när min lilla lista kommer upp på bordet.

Jag har tagit med mig min lista hemifrån, så att jag ska vara säker på att få med allt. Jag vet också att jag snabbt kan glömma hur det varit, ifall jag inte skriver ned det. Nani och jag får oss ett bra, långt samtal på en halvtimme. Jag känner förtroende för henne med det samma och ser faktiskt bara fram emot att komma igång med de olika behandlingarna.

Nani mäter mitt blodtryck, som är 110/70 och en puls på 68 slag/minuten. Efter ayurvediska föreskrifter ska min vilopuls ligga på 72 slag per minut. Det visar att kroppen är i perfekt balans. Så jag har en svag obalans i kroppen som det ska arbetas på under de närmaste åtta dagarna.

Jag berättar för läkaren att jag väldigt gärna vill bli av med sex kilo och förklarar för henne att det tidigare var min normalvikt. Sedan jag för fyra år sedan slutade röka har jag haft svårt att gå ned de sista kilona. Jag känner dock snabbt att Nani tycker att det finns andra saker på min lista som är viktigare för tillfället.

Det kommer att gå till på det sättet att jag varje dag under min vistelse här på Sri Lanka kommer att få besök av en läkare och utifrån undersökningar och samtal så kommer mina dagliga behandlingar att planeras.

I dag ska vi lugnt och stilla börja med en timmes oljemassage över hela kroppen, en hårbottenmassage och en ansiktsmassage. Allt som allt ca 2 ½ timmes behandling. En kroppsmassage avslutas alltid med att ett litet varmt örtpaket trycks över kroppen. Det är som att vara i himlen.

Nani tycker inte att min kropp ska ha mer idag, efter den långa resan. Jag nickar samtyckande, för vad vet jag?

Jag får en badrock och några engångstrosor. Medan jag byter om gör min behandlare sig klar på andra sidan av min gård. Det är en mycket bra princip, att alla behandlingar och läkarbesök äger rum hos mig privat. Jag ska över huvud taget inte bege mig ut från min villa. Det är första klassens lyx!

Min behandlare är en liten söt och leende ung kvinna. Alla kvinnor behandlas alltid av kvinnor och alla män behandlas alltid av män. Hon börjar med att ge mig en liten bukett med blommor och med att tvätta mina fötter. Fotbadet är fyllt med vackra tempelblommor och allt är nära förbundet och i harmonisk balans med naturen. Jag lägger mig på britsen och de närmaste timmarna befinner jag mig i Paradiset. Det är helt enkelt fantastiskt. Jag kan redan nu känna att jag börjar komma till ro, slappna av och släppa taget. Efter min massage är det viktigt att jag inte får sol på kroppen och jag vilar på mitt rum i 45 minuter, innan jag kan ta mig ett långt, varmt bad och få oljan ur håret. 

Jag får en underbar välsmakande kopp varmt örtte Nemullia. Det följer med små innehållsförteckningar till allt jag serveras, så att jag kan se vad jag dricker och vad det är bra för. Jag känner redan att min kropp och själ är på ett ställe där jag kan skämma bort mig själv till 100 %.

Detta borde vara en mänsklig rättighet för alla!

Det är dags för yoga! Det ingår daglig yoga och meditation på denna resa. Klockan är 17.00 och jag hälsar på min yogaguru som precis har kommit. De första två dagarna ska vi utföra yoga om kvällen i solnedgången, eftersom smidigheten är lite bättre på kvällen än på morgonen. Senare under veckan utför vi yoga tidigt på morgonen. Återigen sker det hela utomhus. Min nya yogaguru ser lång, slank och ung ut. Han förklarar lite om yoga och säger att vi ska utföra en kombination av

Hatha- och Kundalini-yoga. Nu är det jag som lyssnar!

Han berättar för mig att han är 53 år gammal. Det är bevis nog för mig. Han har färre rynkor i ansiktet än jag när jag var 20 år gammal. Jag är fullständigt mållös och imponerad och peppad på att komma igång. Det visar sig bli något av ett ”wake up call” för mig. Jag är fullkomligt stel i alla mina leder och hela min ryggrad är stel som en planka. Oavsett vilken yogaställning jag prövar är jag närmast knallröd i ansiktet och pustar och svettas. Relax, relax, relax.... låter det hela tiden från min guru.

Jag kan märka hur bra det är för mig och får strax lust att anmäla mig till yoga när jag kommer hem. Yogatimmen avslutas med en guidad meditation och avslappning. Min yogaguru berättar för oss varför meditation är en viktig del av vår vardag och lovar att vi kommer att ha lärt oss att meditera innan vi åker hem igen. 

Min kvällsmat serveras när jag själv har lust. Det hela handlar mycket om att känna efter. Jag kan själv välja om jag vill ha kvällsmaten serverad i min egen villa eller om jag vill ha den serverad på restaurangen. Ikväll väljer jag att få den serverad på mitt rum, där jag kan sitta i mitt nattlinne och bara slappna av.

Menyn består av tre rätter. Förrätten är en grön sallad och en varm grönsakssoppa. Huvudrätten är brunt ris med två vegetariska curryrätter – den ena gul och den andra brun. Det smakar verkligen himmelskt och är inbjudande tillagat med massor av färger. Efterrätten är en tallrik med olika bitar av färsk frukt.

Om det är en bantningskur, så blir jag glad!

Det har blivit mörkt och jag börjar bli trött. Jag sätter på avslappningsmusik och tar riktning mot sängen. Kan känna att den långa flygturen är på väg att hinna ikapp mig och en smula jetlag anmäler sig. Min allra första dag på Ayurvediska Resorten på Sri Lanka har varit en upplevelse. Jag är fortfarande spänd, förväntansfull och också lite på min vakt. Jag kan märka att det är rätt ångestfyllt för mig att ge upp alla mina små skavanker. Å den ena sidan vill jag ju gärna bli av med dem allesammans, men å den andra sidan upptäcker jag nu att det är rätt tryggt att ha dem! Ja, det låter väl tokigt, men vi använder väl alla våra gener till olika saker? Så jag har beslutat mig för att kliva ur min comfort zone och sätta upp mål för optimal hälsa och hög energi.

 

Godnatt härifrån!

 

Dag 2

 

God morgon med varmt vatten och honung

Det ringer på min dörr och klockan är 07.30. Där står en storleende man ur personalen med ett stort glas varmt vatten med honung och lime. Det sägs vara det bästa medlet för viktminskning. Hurra. Härmed har jag tagit det till mig! Jag dricker det med stort välbehag i min säng och vaknar stilla och lugnt upp till en ny dag i ”hälsolandet”.

Dagen börjar med att göra De 5 Tibetanerna, och så är jag igång. Det får upp pulsen och jag kan märka att jag är ur form på alla sätt. Men Martin är bra på att undervisa och på att motivera mig att fortsätta.

Min frukost väljer jag att få på restaurangen. Där serveras olika läckra färska frukter och en färskpressad papayajuice och ett utrensande örtte. Allt har en helt annan smak här på Sri Lanka. Det påminner på inget sätt om grönt te eller andra hälsodrycker som jag känner hemifrån. Jag är helt galen i den lilla mörkbruna sockerbit som alltid följer med örtteet. Den är söt och ändå helt rå och frisk. Mmm.

Efter det blir jag serverad kokta kikärtor med färskriven kokos. Jag måste sluta äta halvvägs genom måltiden – jag är proppmätt. Jag hade föreställt mig att jag skulle på svältkur? Nej, tvärtom.

Klockan 09.30 ringer det på dörren till min villa. Denna gång är det en liten äldre herre, Dr. Arnand (Herr Alltid Lycklig) säger han och ler över hela ansiktet.

Det är dags för dagens konsultation. Min puls är på 72, som är helt perfekt och ett blodtryck på 90/50 – lågt som alltid.

Dr. Arnand kikar lite på mig över glasögonkanten och ser frågande ut. Han förstår inte riktigt hur jag har kunnat leva med alla mina skavanker utan att göra något åt det under alla dessa år. Han läser av min tunga, ser djupt in i mina ögon och gör upp en plan för dagens program.

Under morgonen ska jag ha tre behandlingar igen. Olja-, ansikts- och hårbottenmassage, följt av en helkroppsmassage och till slut en ansiktsbehandling för att rensa min hud. Min hud saknar lyster, menar Dr. Arnand. Han vill också att jag ska genomgå en grundlig detox, där vi börjar med att rensa min tjocktarm. Det ska genomföras med hjälp av olika örter som jag ska dricka flera gånger dagligen. Det smakar på inget sätt illa. Han menar också att akupunktur skulle vara bra för mig. Jag har beslutat mig för att överlåta mig åt experterna och bara följa med. Jag går all in! Jag vill ha full valuta för pengarna, nu när jag är på Power Retreat.

Det är ”jobbigt” att ligga 3 timmar på en stenhård massagebrits. Jag kan märka stelheten i kroppen, och samtidigt kan jag märka att det är bra för mig. Det är skönt med all den varma oljan. Alla oljor är noga utvalda efter just min kroppstyp och mina skavanker. Den första viktiga uppgiften är att få bort stressen ur min kropp. Stress är mycket syre-ackumulerande och ska därför gärna ut tillsammans med andra avfallsprodukter under mitt detox-program.

Tiden rinner iväg. På ett sätt känns det som om allting står stilla. Klockan är redan 13.00, och lunchen får jag serverad i min villa. Jag känner mig som en drottning. Idag är det en sorts persiljesallad med rå lök och några små underliga olivliknande frukter. Spenatsoppa med massor av vitlök. Huvudrätten är lite kokt vit fisk och brunt ris med ångade grönsaker. Den enda grönsak jag omedelbart känner igen är den lilla tomat som ligger där som pynt. Allt smakar härligt och återigen måste jag lämna lite, eftersom jag helt enkelt är mätt. Skillnaden har jag inte genomskådat ännu. Jag brukar mycket sällan känna mig så här riktigt mätt där hemma. Jag måste få reda på varför det är så under min vistelse här! En måltid avslutas alltid med lite blandade färska frukter till efterrätt. 

Jag gick en lång promenad vid stranden som ligger bara några hundra meter från resorten. Stranden är öde och på inget sätt turistig. Jag möter bara två lokala förälskade par. Idag är det en del vind och vågorna påminner mig lite om Västerhavet. Den lokala busstationen ligger också på stranden. Det blir spännande att se hur här kommer att se ut om 20 år? Är det då kaféer, nattklubbar och neonskyltar för Starbucks och MacDonald's överallt? Eller kan stranden bevara sin lilla lokala atmosfär? Just nu njuter jag av att allt är oförstört.

Kl. 15.30 fick vi en timmes undervisning i Ayurveda av Dr. Alltid Lycklig. Det är superspännande och faktiskt övertygande logiskt. Ayurveda är sanskrit och betyder ”livets vetenskap”. Det bygger på en över 500 år gammal kunskap och tradition, som gått i arv och därmed förts vidare i generationer. Där används uteslutande naturmedicin.

Det finns ett fast behandlingsprogram: 1) Utrensning 2) Återställning av kroppens balans 3) Stärkande åtgärder

Du är vad du äter, säger Dr. Arnand. Vilket ju närmast är en självklarhet och känns helt logiskt för mig. Vad kan jag förvänta mig om jag bara stoppar i mig kött, vitt bröd, socker, konstiga färgämnen och kemikalier hela dagarna? Veterinärer ser alltid till att ge sjuka djur rätt föda som det första ledet i en behandling. Varför har vi helt glömt den naturliga och förnuftiga delen av livet i den västerländska världen? På ett sätt är det riktigt skrämmande, som Dr. Arnand säger: Mat gör dig sjuk, eller mat gör dig frisk.

Min första minnesregel som jag ska ha med mig idag är:

Ät ALDRIG kött eller fisk tillsammans med mjölkprodukter (mjölk eller surmjölksprodukter)!

ALDRIG upprepar Dr. Arnand allvarligt. Han ger mig ett recept som jag ska ta hem och använda, speciellt om vintern:
 

 • 2 delar korianderfrön
 • 1 del krossad ingefära
 • 1 del kummin
   

Allt krossas lätt i en mortel tills det är ett grovt pulver. 2 teskedar av pulvret läggs i kokande vatten och kokas ett par minuter. Det hela filtreras och dricks med lite ekologisk bihonung. Det är ett mirakelmedel för en god matsmältning.

Dr. Arnand förklarar för mig hur viktigt det är för kroppen att bli avgiftad minst ett par gånger om året. Inom den ayurvediska traditionen använder de örter till att dricka, balansera kosten efter kroppstyp och till viktiga behandlingsformer:

Nässköljningar och lavemang. Båda delarna ges antingen med kokta örter eller varma oljor. Och det kommer vi till någon av dagarna, säger Dr. Arnand lugnande. Hm... tänker jag och blir lite spänd på vad denna resa ska utvecklas till. Jag kan märka att jag har lite huvudvärk, och vet att det beror på att jag redan är på god väg med utrensningen.

Ayurveda har några grundläggande principer som de rekommenderar att man implementerar i vardagen, för att upprätthålla balansen i kroppen:
 

 • Använd tungskrapa till att rensa din tunga varje dag, morgon och kväll.
 • Drick aldrig till måltiderna, utan först efter maten. Drick aldrig iskalla drycker. Drick gärna ljummet vatten.
 • Börja alltid dagen med ett glas varmt vatten för att sätta igång matsmältningen.
 • Tvätta dina fotsulor innan du går och lägger dig.
 • Lägg några droppar olja på hjässan före sängdags.
 • Lev ett liv där du har en sund balans mellan aktivitet och vila. Gärna med yoga och meditation.
 • Gärna avföring 2-3 gånger om dagen.

 

Ayurveda är en jättevetenskap. Att utbilda sig till ayurvedisk läkare tar 5-7 år på universitetet och anses vara minst lika viktig som västerländsk medicin.

Jag får verkligen lust att lära mig mer om detta ämne och ser fram emot att få in några av principerna i min vardag.

Kl. 17.00 är det dags för yoga igen.

Nu till kvällen känner jag mig mycket mer lugn, avslappnad och positiv jämfört med igår. Jag har bara kommit på mig själv med att tänka på jobb en enda gång, medan jag låg och solade på min gård med en bra bok. 

Kl. 18.30 är det dags för kvällsmat. Lite grön sallad, en mycket välsmakande soppa, lite brunt ris och kokta grönsaker och avslutningsvis frukt. Idag är det inga såser som igår, men Dr. Arnand sa ju också idag under undervisningen: Vid utrensning tar kocken bort en del saker från tallriken per dag. Jag avslutar självklart med det underbara, varma teet.

För dig som läser detta låter det kanske otroligt, men tiden flyger faktiskt iväg. Jag är helt avslappnad och tänker max en minut framåt i tiden. Det kallas väl att vara i Nu:et? Jag läser, skriver lite, sover lite och nu har det redan blivit sängdags. Jag älskar att lägga mig kl. 22.00. Det är mitt egna personliga skönhets- och hälsoråd, som jag har blivit djupt beroende av de senaste åren. 

 

Så godnatt härifrån och tusen tack för en fantastisk dag. Jag ser redan fram emot i morgon. 

 

Dag 3

 

Avgiftningen har börjat

Efter min morgonrutin med varmt vatten och honung och De 5 tibetanerna är jag med kropp och själ redo för en ny dag. Avgiftningen har börjat kan jag konstatera med hjälp av mina frekventa toalettbesök under natten och morgonen. Jag har på inget sätt ont i magen, men det var mer i magen än jag räknade med, som skulle ut. Ja... hm... hur kan jag formulera det på ett aptitligt sätt? Det kan jag visst inte?

Frukosten var en stor överraskning idag. Den rara personalen hade dukat upp som om jag skulle på picknick. Det var dukat på golvet på en mjuk madrass med blommor, rökelse och små stearinljus överallt. Här satt jag som på en tron ute vid poolen och lät mig njuta av blå himmel, fågelsång och leende personal omkring mig. Jag blev serverad en hel kungskokosnöt med sugrör, färsk frukt och brun risgröt, följd av grön groddad jams med chili och färskriven kokosnöt. Oj, vad jag är mätt!

Det är helt otroligt så välsmakande och mättande maten är på det här stället. Jag börjar långsamt att förstå skillnaden mellan god mat med högt näringsinnehåll och tom snabbmat som inte mättar utan istället gör oss feta och sjuka!

Vad i all världen har fått de flesta av oss att gå så långt ifrån vår sanna natur?

Dr. Arnand har varit förbi på den dagliga morgonkonsultationen. Han misstänker att jag har lite urinsyra i kroppen, eftersom jag har liktornar och är så stel i mina leder. Han skriver ned en massa på ett recept till mig och nu är jag ganska spänd på vad det kommer att stå där.

Dagens behandlingar är återigen helkroppsmassage, hårbottenmassage och en speciell olje/ryggradsbehandling. Vad är nu det? Jo, det är en slags deg som bakas i en lång korv och formas i en cirkel på min rygg. I denna cirkel hälls en mycket speciell sorts varm olja med örter i. Den ska jag ligga med i 40 minuter. Jag kan faktiskt märka att området vid min ländrygg slappnar av mer, och jag hade de mest otroliga drömmar under tiden, medan jag låg där i skuggan på min privata ”spa-terrass” i min egen villa. Mina ömma liktornar blev inpackade i några svarta örter, som jag ska gå med i några timmar, eller så länge jag har lust.

Känner att jag behöver ett bad, eftersom jag är insmord med olja från topp till tå – hoppas att det är en bra hårkur med all den där oljan i håret varje dag?

Lunch på min gård idag. Igen en grön sallad med en vidunderlig pesto och en gul gurkmeja-soppa, kokta grönsaker med fisk i gul curry. En röd och en gul banan till efterrätt. På Sri Lanka finns det 18 olika typer av bananer! Tänk – jag trodde att en banan var en banan?

Jag kan inte ens äta hälften, vilket återigen överraskar mig. Tycker redan att jag kan förnimma att jag har gått ned något i vikt? Jag blir så frisk och fin – ännu mer frisk och fin.

Klockan 16.00 kom min läkare igen. Den här gången skulle jag få akupunktur. Jag är inte så förtjust i nålar, men jag måste erkänna att han satte nålarna utan att jag över huvud taget märkte det. Det var bara en enda nål vid min ena vrist som stacks lite. Jag skulle ligga med nålarna i ca 35 minuter.

Det är verkligen en sådan lyx att allt och alla kommer till min villa – jag behöver bara koncentrera mig på att slappna av, njuta och läka min kropp. 

Ännu mer fantastiskt är det att alla behandlingar äger rum utomhus i denna sköna temperatur på omkring 28 grader. En lätt bris, trädkronornas sus och fågelkvitter är det enda jag kan höra i bakgrunden. 

Senare är det dags för yoga igen med min guru. Tycker redan att jag kan känna en förbättring av min smidighet och uthållighet. Men yoga är på inget sätt en prestation eller konkurrens. Yoga är en

livslång process, där det endast är viktigt att vara på den nivån som jag just nu befinner mig på. Ingen jämförelse eller press. Bara njut av varje ställning.

Min guru guidar mig genom meditationen, och jag slappnar helt av i mitt sinne. Det är en sådan ovanlig känsla, att slippa alla bekymmer, stress, spekulationer och negativa tankar. Bara ha mental rast och känna fullkomlig frihet och lycka. Det har faktiskt hjälpt mig till en större förståelse att jag under resan har läst boken ”Awakening human being” av Barbara Berger, som är en guide till medvetandets kraft. Jag kan bara uppmana alla att ta med några bra böcker på resan. Men Martin har också ett riktigt spännande urval av böcker för utlån.

Här på resorten har de ett motto: ”Två dagar ska inte vara likadana”. Det lever de sannerligen också upp till nu på kvällen. Kvällsmaten serveras på terrassen till min villa. När personalen knackade på för att säga ”varsågod”, öppnade jag dörren till en gård fylld av små flytande ljus, facklor, blommor över allt och en liten man, sittande i mörkret, som spelade vacker musik på sin mandolin.

Vilken överraskning. Jag är djupt tacksam över alla rara människor som gör så mycket för mig och ger mig alla de här fina upplevelserna. Från hjärtat, tack! 

Maten är återigen praktfull. Det låter kanske märkligt men jag är väldigt förvånad över hur gott vegetarisk mat kan smaka. Här har jag en del att lära och jag ser fram emot matlagningskursen på fredag. Det påminner mig att de små bruna sockerbitarna jag skrev om häromdagen inte alls är socker. Det är ren honung! Och vad jag har lärt mig är honung något av det mest hälsobringande jag kan äta. Jag har bett om att få köpa 8 paket med mig hem.

Mitt örtte dricker jag i sängen tillsammans med min bok. Det har varit en lång och spännande dag och min kropp har verkligen fått arbeta. Jag behöver en lång natts sömn. 

 

Dag 4

 

Två dagar är verkligen aldrig likadana

Det ringer på dörren och klockan är 06.30. Mitt honungsvatten är serverat, dags att gå upp. Jag har sovit som en dröm men är fortfarande stel i kroppen och måste komma igång. Inte för att det är något nytt, men här nere uppfattar de min stelhet som en obalans som man ska ta på allvar och rätta till.

Klockan har blivit 07.30 och vi ska göra yoga. Nu har vi kommit till morgonyogan. Det är helt enkelt en blandning av enormt skönt och avskyvärt. Jag pustar och stönar hela tiden och kan inte stanna i en ställning i mer än max 1 minut, innan det blir för intensivt. Yogaprogrammet har ändå utformats för nybörjare och min guru har en bra känsla för vilken nivå vi allesammans befinner oss på. Han pressar oss aldrig att göra mer än vad som är bra för oss.

Han berättar för oss att han alltid sover på golvet, på ett mycket tunt underlag. Madrasser är riktig skit, säger han, det gör alla människor stela i kroppen. Är det ett budskap till mig?

Jag är alltid mycket stel i kroppen när jag vaknar på morgonen. Ska jag säga farväl till min högt älskade säng och bara ha ett underlag? Det låter kanske extremt, men jag har lovat mig själv att testa det, så i natt ska jag prova att sova på golvet, på enbart underlaget från solsängen. Den upplevelsen skriver jag mer om i morgon.

Yoga är ett storslaget sätt att börja dagen på. Jag har lust att ta min guru med mig hem i väskan. Till att börja med har jag tagit ett foto på honom, som jag ska hänga upp där hemma. Det kommer att påminna mig om att fortsätta med de goda rutinerna.

Frukosten serveras i solen med små, läckra rispannkakor, som steks vid bordet. Härlig, färsk melonjuice, färsk frukt och olika currygrönsaker. Jag bara upprepar mig: Det är så väldigt gott!

Dagen rusar på. Besök av läkaren som alltid, 3 timmars behandling, ½ timmes vila och så bad och så lunch. Det var i stort sett den dagen. Jag blir nästan stressad över att jag inte hinner sola lite mer. Jag vill självklart komma hem 10 år yngre, men också med lite färg på kinderna.

Idag klockan 16.00 ska jag vara på ett laboratorium i Negombo där de ska testa min urin. Dr. Arnand menar att jag kan ha lite urinsyragift och vill kolla det med hjälp av några tester från sjukhuset. Laboratoriet ligger på ett sjukhus några få minuter från resorten. Det ser överraskande rent och fint ut, dock en smula gammeldags. Alla i personalen är otroligt vänliga, leende och intresserade. Jag får en liten bägare som jag ska kissa i och efter 30 minuter har jag svaret. Det finns INGA urinsyror eller annat de kan se i min urin, och jag bedöms vara fullkomligt frisk och kry. Vi konstaterar att jag bara är för stressad och att jag rör mig och sträcker på mig alldeles för lite. Ännu ett tecken på hur bra yoga är för mig.

Jag blev körd i tuk tuk till sjukhuset. Medan jag väntade på svar, körde min chaufför mig en tur till den lokala stormarknaden. Jag köpte en massa lokala kryddor, bruna risnudlar och cashewnötter. Jag gick därifrån med en jättestor kasse och hade handlat för ca 120 danska kronor. För att inte tala om priset på mitt laboratorietest: 6 kr – ja, du läser rätt, 6 kr. Det kan jag inte ens köpa en påse godis för där hemma.

Tillbaka till resorten och de dagliga 5 Tibetanerna. Jag känner mig stark som en oxe på grund av all denna motion!

Inte en dag är den andra lik. När jag kommer tillbaka till min villa, har de fyllt mitt utomhusbadkar med bubblor, blommor och små fyrfatsljus över allt. Jag känner mig verkligen omhuldad och lyckligt lottad. Tänk att alla dessa människor ordnar allt detta för mig. Varje dag är en överraskning.

Kl. 18.30 har det blivit dags för musikterapi. Dr. L.P. Sisira kommer till min villa med sin sitar (den liknar en gitarr). Dr. Sisira har sitt eget institut där han behandlar depressioner, ångest, stress och mycket mera. Han samarbetar med sjukhusväsendet, regeringen och även fängelseväsendet, där hans musikterapi har blivit implementerad. Han förklarar för mig varför musikterapi är så läkande för sinnet, och att det idag är vetenskapligt bevisat att musikterapi har en enorm läkande effekt. Även på små, ofödda foster i mammans mage kan det ha inverkan på hjärnans utveckling.

Dr. Sisira spelar både individuellt för enstaka personer och i större grupper. Allt efter önskemål. Jag får en timme och njuter av den meditativa musiken med slutna ögon. Dr. Sisira erbjuder samtalsterapi, ifall jag skulle känna behov av det. Han är ytterst sympatisk till sitt väsen och jag sitter och beundrar hans lugn och hans levande utstrålning. Han har studerat i Indien i över 12 år för att kunna frambringa dessa läkande toner på sin sitar. Återigen känner jag mig lyckligt lottad. Tänk att jag får alla de här upplevelserna.

Idag har jag lust att äta min kvällsmat på restaurangen. Det är första gången under de dagar som jag har varit här. Det har hänt så mycket idag, så jag äter den underbara maten och går tillbaka till mitt rum med en kopp varmt örtte i handen. Jag vill vara ensam och njuta av den inre friden och tillfredsställelsen, som jag har kommit i kontakt med genom min musikterapi. 

 

Dag 5

 

Örtbad och bybesök

Klockan har återigen blivit 06.30, och det ringer på dörren med varmt vatten och honung. Det finns ingen våg här – vilket egentligen är bra för mig – annars skulle jag bara väga mig varje dag och ha mitt fokus på vikten och inte på avstressningen. Men likväl börjar jag bli spänd på att få veta om jag har gått ned i vikt? Jag provar ett par mycket tajta, vita jeans jag har med och hoppas att jag kan märka skillnad. En pytteliten smula skillnad märker jag faktiskt! Hurra!

Yoga kl. 07.00. Det är hårt och bra. Det är otroligt hur snabbt kroppen reagerar. Första dagen kunde jag över huvud taget inte sitta på mina vrister, och idag kan jag sitta stilla på min vrister i över 1 minut. Det är stort för mig! Det har jag aldrig kunnat förr.

Efter yogan och meditationen får vi också en liten pratstund med vår guru. Vi talar om att lyckan finns i våra hjärtan och ingen annan stans. Det är också min egen övertygelse. Men ändå ibland så svårt att förnimma. Gurun berättar om hur kraftfull meditation är, både för en själv men också för omgivningen. Meditation kan bidra till att skapa fred på jorden.

Jag märker att det verkligen är något som jag kan fundera på och fördjupa mig i under resten av dagen.

Igen en läcker frukost under den gassande solen.

En rekommendation när du själv ska resa hit: Medtag endast löst och mycket tunt tyg. Till och med en liten sommarklänning svettas jag i klockan 8 på morgonen. 

Dr. Arnand kom förbi för min dagliga konsultation. Jag fortsätter med all min utrensande örtmedicin, som ska verka läkande på alla de symptom som jag har beskrivit för honom. Idag är mina 3 dagliga behandlingar: hårbottenmassage med olja i 1 timme, ansiktsbehandling med diverse masker och massage, samt en helkroppsskrubb och mask gjord på örter, lera, honung och gröna blad.

Först blir jag insmord från topp till tå, varefter jag ligger med inpackningen i 20 minuter och låter örterna verka. Därefter kommer min behandlare och skrubbar in det i huden och så är det dags för ett härligt varmt örtbad. Ett stort, vackert träbadkar är fyllt med varmt vatten och örter, och runt omkring är det återigen pyntat med vackra blommor, levande ljus och rökelsepinnar. Allt är gjort med stor kärlek och energi. Jag har fått den mjukaste babyhud. Allt detta är endast gjort av naturens egna produkter! Inte några fina franska märken eller något. Nej, det är alltsammans back to basics. Så enkelt och enormt effektivt.

Nu är jag van vid det. Samtliga 3 måltider varje dag består alltid av minst 3 rätter. Alltid ett slags sallad, så en läckert kryddad grönsakssoppa och som regel en risrätt med grönsaker. Alltid färsk frukt till efterrätt. Mmm....

Efter min eftermiddagsvila tar jag en tur ned till Negombo city. Jag tar resortens tuk tuk in till centrum. Det tar ca 8 minuter i full rusningstid. Där vimlar det av människor, hundar, höns och annat. Mopeder, motorcyklar och tuk tuks fyller den mesta av gatubilden. Jag är på jakt efter en skräddare. Jag vill gärna få ett par lätta sommarklänningar uppsydda. Min chaufför hänvisar mig till ett roligt litet ställe, som jag aldrig själv skulle ha hittat. Där finns massor av människor som sitter och syr i det bakre rummet. Jag hittar några tyger och prutar lite på priset. Överenskommelsen blir 110 kr för en sommarklänning. Jag hämtar den om ett par dagar – så får jag se om kvaliteten kan leva upp till mina förväntningar.

Jag måste säga att det inte finns något på denna resa som har gjort mig besviken än. Folket, servicen, maten, behandlingarna, yogan – ja, det hela har fullständigt levt upp till mina förväntningar. Jag kan känna en djup ro och en inre stillhet som inte har funnits hos mig på länge. Jag är lugn och har också behov av att vara ensam och bara fördjupa mig i mina tankar. Det känns som om mitt sinne står stilla. Jag känner mig mer avslappnad än jag kan minnas att jag varit på länge. Och ändå sa min yogaguru i morse att jag är stressad. Han grep mig hårt i håret på toppen av mitt huvud och sa att min panna och mitt tredje öga inte kunde slappna av under meditationen. Vad är det som stressar dig i livet, frågade han omtänksamt? Vilken fråga att få klockan 7 på morgonen.

Det är visst ett par rutiner som ska läggas om när jag kommer hem. Det är ju också därför som jag har gett mig själv den här gåvan att ge mig av på denna resa. Jag vill något mer och något bättre med mitt liv än blott att acceptera de livsstilssjukdomar som långsamt skördar de flesta av oss, om vi inte behandlar våra kroppar och själar med förnuft och kärlek. För mig räcker det inte att bli gammal. Jag vill vara frisk, rörlig, glad och gammal. 

 

Dag 6

 

Lavemang och sköna behandlingar

Jag är redan nu djupt beroende av varmt vatten med honung, morgonyoga och meditation. Det är helt fantastiskt att börja dagen på det sättet. Jag kan märka att jag har ändrat figur och tror att jag har gått ned i vikt. Det är anmärkningsvärt, när jag hemma bara kan äta ungefär hälften av vad jag får härute. Skillnaden är säkert att här får jag det rätta för min kroppstyp, och jag får tillräckligt för att hålla min förbränning hög hela dagen. Hemma äter jag ofta för lite till frukost och lunch och så blir jag galet hungrig till kvällen. Ayurveda rekommenderar oss att äta en stor frukost – helst före 8.30 på morgonen. Lunch före 13.00 och kvällsmat minst 2 timmar före sängdags.

Det är ändå otroligt vad 5 dagar kan göra. Mina knölar på fötterna har aldrig, jag understryker ALDRIG, varit bättre. De är inte ömma längre och jag kan klara av att få massage på dem. Jag är över huvud taget inte uppsvälld mer. Min hud är vacker och bebismjuk, jag är lugn och avslappnad och känner en inre harmoni. Jag blir inte irriterad eller har kort stubin. Min huvudvärk är borta, och jag känner mig generellt friskare i kropp och själ. Jag är fortfarande något stel i leder och muskler, men ändå lite bättre än då jag kom för några dagar sedan.

Så jag kan redan idag dra den slutsatsen att det går åt rätt håll.

Djupt i mitt hjärta vill jag verkligen önska att alla ska ge sig själv den här gåvan att åka till ett sådant här eller liknande ställe. Det är verkligen en ögonöppnare för de många möjligheter vi har att ta hand om vår kropp och själ. Här känner jag en stor frihet. Frihet att välja vad som är bra för mig! Så igen tackar jag för att jag har hamnat här och har fått lära mig en massa nytt, som kommer att hjälpa mig många år framåt i livet.

Läkaren var förbi för morgonkonsultationen och jag fortsätter min örtmedicin och utrensning. Min puls ligger på 72 och mitt blodtryck är 90/60 som vanligt. Dr. Arnand säger att jag ser gladare ut idag. Det är jag visst också. 

Idag ordinerar han en oljekroppsmassage, en ansiktsbehandling och 20 minuter i en ångbox. Det är en rykande varm trälåda, där bara mitt huvud sticker ut. Det kommer ånga med utrensande örter nerifrån boxen. Jag säger dig, det är varmt. Puh vad jag svettas. Jag försökte meditera, få bort tankarna från att tänka på något annat än ånga, men jag kunde knappt stå ut med att blunda. Det var långa 20 minuter och en het omgång. Då jag skulle ut blev jag yr och behövde dricka ordentligt med vatten, innan jag kunde lägga mig på sängen och slappna av. Ångan verkar mycket utrensande och gör dig slankare, så jag ska definitivt ge mig på det i morgon igen!

Det är mycket varmt idag, och det är nästan bara i resortens pool som det är värt att vara. Jag har försökt att sola lite, men det blev snabbt för varmt. Jag njuter av det härliga, ljumna vattnet i poolen och av att göra ingenting fram till eftermiddagen.

Kl. 15.30 är det dags! Det har blivit tid för mitt lavemang. Jag är lite spänd på hur det kommer att vara. Jag har ofta fått tarmsköljningar därhemma, men inte provat denna form av lavemang. Läkarna kommer till min villa och ber mig ta plats på britsen. Jag ska ligga på min vänstra sida och slappna av helt. Jag har tagit på mig en klänning, så att jag inte känner mig helt hänvisad till ”Eva-kostymen”. Läkaren räcker mig ett sterilt engångs-gummi-införingsrör, som jag ska ha uppe i baken. Han gör det ganska försiktigt och det är varken obehagligt eller gör ont. Jag märker knappt något, och det går snabbt. Han sprutar upp 50 ml ljummen olja tillsammans med massor av olika örter. Jag ska ligga platt på britsen i 10 minuter och därnäst gå in på min säng och vila mig i en timme, innan jag får gå på toaletten. Denna form av behandling kallas för ”vasti” och är en av de viktiga behandlingarna i den ayurvediska vetenskapen.

Jag lovade visst att skriva om hur det var att sova på golvet. Jag måste göra dig besviken och säga att jag föredrog min madrass och mitt myggnät när allt kom omkring. Det är inte för att det vimlar av mygg, men min rädsla för spindlar gör att det känns mer tryggt för mig att vara innanför ett nät när jag ska sova. Dock får jag erkänna att jag i mitt eget hus i Danmark har flera spindlar än jag har sett här. De djur jag oftast ser här är små grå ekorrar som dansar runt mellan träden och sitter och kikar nyfiket på mig, när jag äter. De är så söta.

Kl. 17.00 är det De 5 Tibetanerna. Jag märker att det blir lättare och lättare för mig att göra övningarna, och min smidighet förbättras hastigt.

Kl. 18.30 är det matlagningskurs. Vi lär oss att göra kokosmjölk, baka små hälsosamma matbröd och göra en läcker curry/linsrätt. All mat är vegetarisk och efter ayurvediska föreskrifter. Jag skulle gärna ha lärt mig ännu mer, men det vet jag att Martin ska ändra på till nästa gång. Han har lovat att lägga recepten på hemsidan så att alla kan få ta del av dem. 

 

Dag 7

 

Mjölk och honung

 

Det är snart slut för den här gången. Men bestämt inte för alltid. Jag håller redan på att tänka igenom min kalender, så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt. 

Det är sista dagen med vår yogaguru. Honom kommer jag verkligen att sakna. Han är en mycket inspirerande och behaglig människa, och jag känner att han har mycket att lära mig. Jag vet att Martin jobbar på att få honom till Danmark i februari, och det hoppas jag kommer att ske. Jag kommer att vara den första att anmäla mig på alla yogatimmarna.

Efter frukosten är det min sista läkarkonsultation. De ska bedöma min status. Den enda av mina skavanker som är kvar är lite muskelspänningar. Det är som om min kropp är totalt skräckslagen för att komma ut i den stora frihet som det skulle innebära att leva utan muskelspänningar? Så min egen slutsats är att problemet nog snarare ligger mellan mina öron än i själva den fysiska kroppen.

Men inte desto mindre vill min läkare gärna packa in mig i varm mjölk med honung och brunt ris och placera mig i ett varmt örtbad. Därnäst en ”sirodharda” som är varm olja i det tredje ögat som långsamt rinner ned från en mässingsskål som hänger över mitt huvud. Jag avslutar med huvud- och ansiktsmassage. Det är närmast meditativt för mig och ett tag svävar jag mellan vaket och sovande tillstånd. Det är himmelskt!

Eftersom det är den sista dagen och avslutningen på min utrensning, ska jag mitt på dagen ha en ny form av lavemang, som idag består av varmt vatten och sesamolja och massor med örter som har kokat hela natten. Läkaren visar mig blandningen med stor stolthet. Han säger att denna behandling botar över 1000 olika sjukdomar och jag kan ser på honom att han vet vad han talar om.

Idag ska jag ha 600 ml vätska den andra vägen än den jag vanligtvis intar vätska genom. Fortfarande en smula spänd men det är på inget sätt hemskt och på personalen kan jag märka att det är den mest naturliga behandlingsformen och sättet att behandla sig själv på. Och utan att gå in på detaljer så kan jag också berätta för dig att det är en stor bonus vid det efterföljande toalettbesöket. Det känns riktigt bra. 

Jag ska också ha en nässköljning idag. Det är faktiskt den behandling som jag är mest nervös för. Jag är lite känslig i näsan. Jag ska ligga på rygg på min brits och läkaren häller vatten i den ena näsborren och droppar ett par droppar varm olja i den andra näsborren. Och efter det tvärtom.

Jag ska andas djupt in genom näsan flera gånger och vänta på att det kommer slem och annat gott ned i munnen för att sedan spotta ut det. Det är alltså ofräscht. Det bryr jag mig inte om, och jag förstår varför det är bra för mig efter att läkarna har förklarat det hela för mig. Nässköljningar är speciellt bra för folk som har haft bihåleinflammation, har nedsatt hörsel och dålig syn.

Jag har aldrig varit direkt plågad av celluliter, men lite har jag haft, och de är borta! De är helt enkelt försvunna!! Hurra! Jag förstår det nästan inte? Men det är alltså sant. Jag har till och med tagit ett foto för att få detta stora ögonblick förevigat.

Sist på eftermiddagen är det De 5 Tibetanerna för sista gången. Nu känner jag mig fullständigt redo och utrustad för att bege mig hem och fortsätta denna goda dagliga rutin. Det är övningar som jag kan göra varenda dag där hemma och som kommer att garantera mig ett bra energiflöde i kroppen och hålla mig i superform.

Så utöver att ha haft en helt fantastisk resa, ha blivit bortskämd med alla möjliga goda behandlingar, hälsosam mat och solsken, så har jag också fyllt min väska med verktyg som jag kan använda mig av direkt när jag kommer hem. Jag kan göra De 5 Tibetanerna, jag har fått meditationsredskap och bra yogaövningar och en stor insikt i hur jag tar hand om mig själv och min hälsa optimalt.

Jag är inte helt redo att resa hem. Det har varit en oförglömlig vistelse och en verklig ögonöppnare för mig. Jag har fått livslånga gåvor med hem, som jag kommer att använda mig av resten av livet och dela med mig av till alla jag älskar och till alla som vill ha dem. Hoppas du snart själv kommer iväg. Kom ihåg att leva ett sunt och roligt liv.

 

Kära hälsningar från en mycket glad och tillfreds

Zennie