Ugen inden afrejse

 

Jeg er i gang med at pakke og flyver om et par timer. Jeg er rigtig spændt og har store forventninger til turen. Det bliver en meget anderledes form for ferie end dem, som jeg plejer at rejse på. Det afspejler sig også i min måde at pakke på. Der er ingen kosmetikpung og fladjern, der er ingen høje hæle eller pænt tøj. Der er udelukkende yogatøj, bomuldskjoler, joggingtøj og klipklappere. Masser af gode bøger – That´s it! Der er dømt sundhed og afslapning på højeste plan.

For en uge siden modtog jeg en e-mail fra Kropsinstituttet. ”Nu er der en uge til afrejse – og så skal kosten omlægges”. Jeg er blevet bedt om at holde mig langt væk fra alkohol, kaffe, mælkeprodukter, sukker, alt hvad der er hvidt – hvede, hvidt brød, hvide ris, alle typer kød undtagen fisk. Min uge har derfor bestået af vand, urtete med lidt honning, masser af frugt og grønt og en lille smule fisk. Det har givet kolossal hovedpine, men til gengæld har jeg smidt et kilo fedt.

Nu her inden afrejsen sidder jeg og reviderer lidt på min almene sundhedstilstand. Egentlig føler jeg mig jo sund og rask og har på en måde bare taget de små symptomer som en helt almindelig tilstand, jeg bare må lære at leve med. Men jeg ved jo egentlig godt, at min krop burde være i en noget bedre tilstand. Jeg har simpelthen bare gjort mig døv af hverdagens stress og tilladt alle symptomer at være normale. Det er slut nu. Nu vil jeg drage til Sri Lanka med forhåbningerne om, at min tilstand kan afhjælpes, komme af med lidt af min stress, tabe mig et par kilo og få mere energi.

 

Og hvordan har jeg det så lige nu: Jo mine symptomer er følgende

 • Stresset og urolig – kan ikke finde helt ro

 • Min mave er meget oppustet og hård som en bold

 • Jeg har en lille hovedpine. der sidder konstant

 • Jeg er stiv i min ryg og mine ankler

 • Jeg har tør hud

 • Jeg lider meget med mine ømme knyster

 • Jeg har nakkespændinger

 • Jeg har meget svært ved at tabe mig

 • Manglende sexlyst

 • Barnløshed

 • En lille hæmoride

Jeg kan også mærke, at jeg er irritabel, temperamentsfuld og har mindre overskud og tolerance end jeg egentlig har lyst til.

Nu lukker jeg min Pc – den skal nemlig heller ikke med. Jeg er blevet bedt om at lade mobil og computer blive hjemme. Det har vist sig, at være mere grænseoverskridende for mig end at undvære mit sukker og det hvide brød. Nu mister jeg jo fuldstændig kontrollen med min omverden – det er scarry.

Det bliver altså gammeldags blok og blyant min dagbog fortsætter på!

 

Dag 1

 

BESØG AF LÆGEN 1 TIME EFTER MIN ANKOMST

 

Så er jeg kommet til Sri Lanka. Velkommen i varmen. Her er en høj luftfugtighed, og en dejlig varme har budt mig velkommen. Der er kun ca. 15 minutters kørsel fra lufthavnen til Resortet, hvor jeg skal være de næste 8 dage.

Jeg er blevet budt varmt og hjerteligt velkommen med en flot lille buket blomster og et dejligt glas friskpresset juice ved ankomsten til Resortet, og jeg er blevet vist lidt rundt og har nu fået min egen private villa, hvor jeg skal bo. Der er godt nok dømt stilhed, ro og udrensning!

Min villa er indrettet med et udendørs privat behandlerrum, en skøn grøn gårdhave med liggestol og spisebord. Når jeg krydser min gårdhave, kommer jeg til mit værelse. Et stort skønt værelse med flot og enkelt indrettet teaktræsmøbler, en stor seng, et lille rum med garderobe, safety boks og køleskab. Badeværelset er både indendørs og udendørs.

Der er ingen spiritus i minibaren – der er kun vand! Og musikanlægget er udelukkende fyldt med afslapningsmusik og meditationsmusik. Nu er det alvor, kan jeg mærke! Intet tv, ingen mobil, ingen computer, ingen iPod med musik – alt er efterladt der hjemme. Hold da op – jeg kan mærke en rastløshed kommer snigende, og føler det hele er ret provokerende lige nu. Måske er jeg ret bange for den stress, som jeg ved, at jeg skal i gang med at give slip på?

Det hjælper mig lidt, at alle er smilende og imødekommende og tager alt med en helt utrolig stor ro og afslappethed.

Jeg har netop fået pakket ud, fundet min solhat og solbriller frem og lagt mig i min solseng i min lille gårdhave, og det ringer på døren. Det er min ayurvediske læge – Nani, der kommer. Hun er en ung og utrolig sød kvinde i hvid kittel med et gammeldags blodtryksapparat under armen. "Må jeg komme indenfor" spørger hun forsigtigt. En konsultation med lægen foregår altid i egen private villa.

Vi sætter os ned og Nani forklarer først lidt om Ayurveda og hvilke behandlinger de tilbyder her på resortet. Nani stiller mig en masse spørgsmål omkring mit helbred og psyke. Hvordan er min fordøjelse, hvordan er mine spisevaner, er jeg stresset, har jeg spændinger i kroppen, er jeg mest til sødt, surt, salt eller bittert? Hvordan er mit sexdrive, hvilke problemer er jeg kommet med? Og så er det, at min liste kommer på bordet!

Jeg har taget min liste med hjemmefra, så jeg er sikker på, at få det hele med. Jeg ved også, at jeg hurtig kan glemme, hvordan jeg har haft det, hvis ikke jeg får det skrevet ned. Nani og jeg får os en god lang snak på en halv times tid. Jeg har tillid til kvinden med det samme og glæder mig faktisk bare til at komme i gang med de forskellige behandlinger.

Nani måler mit blodtryk, som var 110/70 og en puls på 68 slag i minuttet.  Efter Ayurvediske forskrifter skal min hvilepuls ligge på 72 slag pr. minut. 

Det viser kroppen er i perfekt balance. Så jeg har en svag ubalance i kroppen, der skal arbejdes på de næste 8 dage.

Jeg fortæller lægen, at jeg rigtig gerne vil tabe mig ca. 6 kg og forklarer hende, at det tidligere var min normalvægt. Efter jeg for 4 år siden stoppede med at ryge, har jeg haft svært ved, at tabe de sidste kilo. Jeg fornemmer dog hurtigt, at Nani synes, der er andre ting på min liste, der er vigtigere lige nu.

Det foregår på den måde, at jeg hver eneste dag under mit ophold her på Sri Lanka vil få besøg af en læge og ud fra målinger og snak, vil mit daglige behandlingsforløb blive planlagt.

I dag starter vi stille og roligt op med 1 times oliemassage på hele kroppen, en hovedbundsmassage og en ansigtsmassage. Alt i alt ca. 2 ½ times behandling. Det er lige til at klare. En kropsmassage afsluttes altid med en lille varm urtebyld, der trykkes med over hele kroppen. Det er som at være i himlen.

Nani mener ikke, at min krop skal have mere i dag efter den lange rejse. Jeg nikker bare samtykkende, for hvad ved jeg?

Jeg får udleveret badekåbe og nogle engangstrusser. Mens jeg klæder om, gør min behandler sig klar på den anden side af min gårdhave. Det er et rigtig godt princip, at alle behandlinger og lægebesøg foregår hos mig privat. Jeg skal overhovedet ikke bevæge mig ud af min villa. Det er da luksus på 1. klasse!

Min behandler - en lille sød og smilende ung kvinde. Alle kvinder bliver altid behandlet af kvinder og alle mænd bliver behandlet af mænd.

Hun starter med at give mig endnu en lille buket blomster og starter med at vaske mine fødder. Fodbadet er fyldt med smukke tempelblomster, og alt er nøje afstemt og i harmonisk balance med naturen. Jeg lægger mig på briksen, og de næste timer viser sig at være henvist til Paradis. Det er intet mindre end fantastisk. Jeg kan allerede nu fornemme, at jeg begynder at falde til ro, slappe af og give slip. Efter min massage er det vigtigt jeg ikke får sol på kroppen og hviler på mit værelse i 45 minutter, inden jeg kan tage mig et langt varmt bad og få olien ud af håret. 

Der bliver serveret mig en dejlig velsmagende kop varm urtete Nemullia. Der følger små sedler med til hver servering, så jeg kan se, hvad det er jeg drikker og hvad det er godt for.  Jeg fornemmer allerede hele min krop og mit sind er kommet på 100 % selvforkælelses tur. Dette burde være enhver mands ret!

Det er tid til yoga! Der følger dagligt yoga og meditation med denne tur. Klokken er 17.00, og jeg hilser pænt på min yoga Guru, som netop er ankommet. De første par dage skal vi dyrke yoga om aftenen ved solnedgang, da smidigheden er lidt bedre om aftenen end om morgenen. Senere på ugen dyrker vi yoga tidligt morgen. Igen foregår det hele udenfor. Min nye yoga Guru ser høj, slank og ung ud. Han forklarer lidt om yoga og siger, at vi skal dyrke en kombination at Hatha og Kundalini yoga. Han siger vi alle kan fuldstændig stoppe vores ældningsproces med yoga. Nu er det jeg lytter!

Han fortæller mig, at han er 53 år gammel. Det er bevis nok for mig. Han har færre rynker i hele ansigtet, end da jeg var 20 år gammel. Jeg er fuldstændig målløs og imponeret og er tændt på at komme i gang. Det viser sig at blive noget af et "wake-up call" for mig. Jeg er fuldstændig stiv i alle mine led, og hele min rygsøjle er stiv som et bræt. Uanset hvilken yogastilling jeg går ud og ind af, er jeg nærmest helt gasblå i hovedet og puster og sveder. Relax, relax, relax... lyder det hele tiden fra min Guru.

Jeg kan mærke, hvor godt det er for mig og får straks lyst til at melde mig til yoga, når jeg kommer hjem. Yogatimen afsluttes med en guidet meditation og afslapning. Min yoga Guru fortæller os, hvorfor meditation er en rigtig vigtig del af vores hverdag og lover vi lærer at meditere, inden vi tager hjem igen.

Min aftensmad serveres, når jeg selv har lyst. Det hele handler meget om at mærke efter. Jeg kan selv vælge, om jeg vil have aftensmaden serveret i min egen villa, eller jeg vil have den serveret på restauranten. I aften vælger jeg, at få den serveret på mit værelse, hvor jeg kan sidde i mit nattøj og bare slappe af.

Menuen består af 3 retter. Forretten er grøn salat og en varm grøntsags suppe. Hovedretten er brune ris med to sammenkogte vegetariske karryretter – 

den ene gul og den anden brun. Det smager virkelig himmelsk og er indbydende anrettet med masser af farver. Jeg får straks lyst til at lære at lave mad på denne facon. Desserten er en tallerken med forskelligt udskåret frisk frugt. 

Hvis det er en slankekur, så glæder jeg mig!

Det er blevet mørkt, og jeg er ved at være træt. Jeg sætter noget afslapningsmusik på og tager retning mod sengen. Kan mærke den lange flyvetur er ved at indhente mig og en smule jetlag melder sig. Min allerførste dag på Ayurvedisk Resort på Sri Lanka har været en oplevelse. Jeg er stadig spændt, forventningsfuld og også lidt på vagt. Jeg kan mærke, at det virker ret angstprovokerende på mig, at skulle til at give slip på alle mine små skavanker. På den ene side vil jeg jo gerne af med dem alle sammen og på den anden side, opdager jeg jo nu også, at det også er ret trygt at have dem! Ja, det lyder fjollet, men vi bruger vel alle vores gener til et eller andet? Så jeg har besluttet mig for at komme ud af min komfortzone og sætte mål mod optimalt helbred og høj energi.

 

GODNAT HERFRA!

 

Dag 2

 

GODMORGEN MED KOGT VAND OG HONNING

 

Det ringer på min dør og klokken er 7.30. Der står en storsmilende tjener med et stort glas kogt vand med honning og lime. Det skulle efter sigende være det bedste middel mod vægttab. Jubii. Det er hermed taget til mig! Jeg drikker det med stor velbehag i min seng og vågner stille og roligt op til en ny dag i "helseland".

Dagen starter med at lave De 5 Tibetanere, og så er jeg i gang. Det får pulsen op, og jeg kan mærke, at jeg er ude af form på alle måder. Men Martin er god til at undervise og motivere mig til at fortsætte.

Min morgenmad vælger jeg at få på restauranten. Der bliver serveret forskelligt lækkert frisk frugt og en friskpresset papajajuice og dejlig udrensende urtete. Alt har en helt anden lækker smag her på Sri Lanka. Det minder mig på ingen måde om tør grøn te eller andet helseflip, som jeg kender hjemmefra. Jeg er helt vild med den lille mørkebrune friske "sukkerknald", der altid følger med urteteen. Den er sød og alligevel helt rå og frisk. Uhm.

Efterfølgende får jeg serveret kogte kikærter med friskrevet kokos. Jeg må stoppe halvvejs – jeg er fuldstændig mæt. Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle på sultekur? Nej, tværtimod.

Kl. 09.30 ringer det på min dør i min villa. Denne gang er det en lille ældre Herre, Dr. Arnand (Hr. Altid Lykkelig) siger han og smiler over hele ansigtet. 

Det er tid til dagens konsultation. Min puls er på 72, som er helt perfekt og et blodtryk på 90/50 – lavt som altid.

Dr. Arnand kigger lidt på mig over brillekanten og ser spørgende ud. Han forstår ikke helt, hvordan jeg har kunnet leve med alle mine skavanker uden at gøre noget ved det i alle de år. Han aflæser min tunge, ser dybt i mine øjne og planlægger dagens program. 
 

Her fra morgenstunden skal jeg have 3 behandlinger igen!

Olie, ansigts- og hovedbundsmassage efterfulgt af en helkropsmassage og til slut en helt ansigtsbehandling til at afrense min hud. Min hud mangler glød, mener Dr. Arnand. Han vil også have mig på en grundig Detox, hvor vi starter med at udrense min tyktarm. Det skal foregå med forskellige urter, som jeg skal drikke flere gange dagligt. Det smager på ingen måde grimt. Han mener også, at akupunktur vil være godt for mig. Jeg har besluttet mig for at hengive mig til eksperterne og følger bare med. Jeg går "all in"! Jeg vil have fuld valuta for pengene, nu jeg er kommet på Power Retreat.

Det er "hårdt" at ligge 3 timer på en knaldhård massagebriks. Jeg kan mærke min stivhed i kroppen og samtidigt kan jeg mærke, det gør noget godt for mig. Det er skønt med al den varme olie. Alle olier er nøje afstemt efter lige præcis min kropstype og skavanker. Første vigtige opgave er, at få stressen ud af kroppen hos mig. Stress er meget syreophobende og skal gerne ud sammen med de andre affaldsstoffer under mit detox forløb.

Tiden løber af sted. På en måde føles det som om, at alting står stille. Klokken er hurtigt 13.00, og frokosten får jeg serveret i min villa. Jeg føler mig som en dronning. I dag får jeg serveret en slags persillesalat med rå løg og nogle små underlige olivenlignende frugter. Spinatsuppe med masser af hvidløg. Hovedretten er lidt kogt hvid fisk og brune ris med dampede grøntsager. Den eneste grøntsag jeg umiddelbart genkender, er det lille stykke tomat der ligger til pynt. Alt smager herligt, og igen må jeg lade noget stå, fordi jeg simpelthen er mæt.

Forskellen har jeg ikke gennemskuet endnu. Jeg plejer meget sjældent at føle mig sådan rigtig mæt derhjemme. Jeg må finde det svar under mit ophold! Et måltid afsluttes altid med lidt blandet frisk frugt til dessert.

Jeg gik en lang tur ved stranden, som ligger få 100 meter fra resortet. Stranden er øde og på ingen måder turistet. Jeg møder kun 2 lokale forelskede par. I dag er der en del vind og bølgerne minder mig lidt om Vesterhavet. Den lokale busstation ligger også på stranden. Det bliver spændende at se, hvordan her ser ud om 20 år? Er der så caféer, natklubber og neonlys med Starbucks og McDonald´s over alt? Eller kan det bevare sin lille lokale atmosfære? Lige nu nyder jeg, at alt er uspoleret.

Kl. 15.30 fik vi en times undervisning i Ayurveda af Dr. Altid Lykkelig. Det er super spændende og faktisk overbevisende logisk. Ayurveda er sanskrit og betyder "Livets videnskab". Det bygger på en mere end 5000 år gammel viden og tradition, som er gået i arv og dermed viderebragt i generationer. Der behandles udelukkende med naturmedicin.

Der er et fast behandlingsforløb: 1. Udrensning. 2. Genopbygning. 3. Styrkelse.

Du er, hvad du spiser, siger Dr. Arnand. Hvilket jo nærmest er en selvfølge og virker helt logisk på mig. Hvad kan jeg forvente, hvis jeg blot fylder mig med kød, hvidt brød, sukker, kunstige farvestoffer og kemikalier dagen lang? Dyrlæger sørger altid for, at give dyr den rigtige føde som det første led i en behandling, hvis der er sygdom. Hvorfor har vi helt glemt den naturlige og snusfornuftige del af livet i den Vestlige verden? På en måde er det rigtig skræmmende, som Dr. Arnand siger: Mad gør dig syg, eller mad gør dig rask!


Min første huskeregel, som jeg skal have med mig i dag er:

Spis ALDRIG kød eller fisk sammen med mælkeprodukter (mælk eller surmælksprodukter)!
ALDRIG gentager Dr. Arnand alvorligt. Han giver mig en opskrift, som jeg skal tage med mig hjem og bruge – især om vinteren:
 

 • 2 del korianderfrø
 • 1 del knust ingefær
 • 1 del kommen
   

Alt knuses let i en morter til det er groft pudder. 2 tsk. af pulveret kommes i kogende vand og koges videre et par minutter. Det hele filtreres og drikkes med lidt økologisk bihonning. Det er et mirakelmiddel til en god fordøjelse.

Dr. Arnand forklarer mig, hvor vigtigt det er for kroppen at blive afgiftet mindst et par gange om året. I Ayurvedisk tradition bruger de urter til at drikke, afbalanceret kost efter kropstype og to vigtige behandlingsformer:

Næseskylding og lavement. Begge dele gives både med kogte urter eller varme olier. Og det kommer vi til én af dagene, siger Dr. Arnand beroligende. Hm... tænker jeg og er lidt spændt på hvad denne tur udvikler sig til? Jeg kan mærke, at jeg har en smule hovedpine og ved, at det er fordi, jeg er godt i gang med at udrense allerede.

Ayurveda har nogle grundlæggende principper, som de anbefaler at få implementeret i hverdagen, for at opretholde balance i kroppen:

 

 • Bruge tungeskraber til at rense din tunge hver eneste dag morgen og aften.
 • Drik aldrig til måltiderne, men første efter maden. Og drik aldrig iskolde drikke. Drik gerne lunken vand.
 • Start altid dagen med et glas kogt vand for at sætte gang i fordøjelsen.
 • Vaske dine fodsåler inden sengetid.
 • Kom et par dråber olie på issen inden sengetid.
 • Lev et liv, hvor der er en sund balance mellem aktivitet og hvile. Gerne med yoga og meditation.
 • Gerne afføring 2-3 gange dagligt.

 

Ayurveda er en kæmpe videnskab. At uddanne sig til Ayurvedisk læge tager 5-7 år på universitetet og anses som mindst lige så vigtigt som vestlig medicin.

Jeg får virkelig lyst til at lære meget mere om dette emne og glæder mig til at få nogle af principperne ind i min hverdag.

Kl. 17.00 er det igen blevet tid til yoga.

Her til aften føler jeg mig meget mere rolig, positiv og afslappet sammenlignet med i går. Jeg har kun taget mig selv i, at tænke på arbejde en enkelt gang i dag, mens jeg har ligget og solet i min gårdhave med en god bog.

Kl. 18.30 er det blevet tid til aftensmad. Lidt grønt salat, en meget velsmagende suppe, lidt brune ris og kogte grøntsager og afslutningsvis frugt. I dag er der ingen sovser som i går, men Dr. Arnand sagde godt nok også i dag til undervisningen: Ved udrensningen fjerner kokken en enkelt ting fra tallerkenen pr. dag. Jeg slutter selvfølgelig med den skønne varme te.

For dig der læser dette, lyder det måske utroligt, men tiden flyver faktisk af sted. Jeg er helt afslappet og tænker maksimum 1 minut fremad. Det kaldes vel at være i Nu´et? Jeg læser, skriver lidt, sover lidt og nu er det allerede blevet sengetid. Jeg elsker at gå i seng kl. 22.00. Det er mig eget personlig skønheds- og helseråd, som jeg er blevet dybt afhængig af de seneste år.

 

Så godnat herfra og tusind tak for en fantastisk dag. Jeg glæder mig allerede til i morgen.

 

Dag 3

 

AFGIFTNINGEN ER GODT I GANG

 

Efter min morgenrutine med kogt vand og honning og De 5 Tibetanere er jeg klar til en ny dag for krop og sjæl. Afgiftningen er gået i gang kan jeg konstatere med mine hyppige toiletbesøg i løbet af natten og morgenen. Jeg har på ingen måder ondt i maven, men der er mere i maven end jeg lige regnede med, som skulle ud. Hm...ja, hvordan får jeg lige formuleret det på en appetitlig måde? Det kan jeg vist ikke?

Morgenmaden var i dag en stor overraskelse. De søde tjenere havde dækket op til mig, som skulle jeg på picnic. Der var dækket op på gulvet på en blød madras med blomster, røgelse og små stearinlys over alt. Her sad jeg som på en trone midt ud for poolen og lod mig forkæle med blå himmel, fuglekvidder og smilende tjenere omkring mig. Jeg fik serveret en hel Kongekokosnød med sugerør, frisk frugt og brun risgrød efterfulgt at grøn spiret yams med chili og friskrevet kokosnød. Hold op hvor er jeg mæt. 

 

Det er helt utroligt, så velsmagende og mættende maden er her på stedet. Jeg begynder langsomt at forstå forskellen på god mad med højt næringsindhold og tom fastfood mad, der ikke mætter med til gengæld feder og gør os syge! 

Hvad i alverden har fået de fleste af os til at søge så langt væk fra vores sande natur.

Dr. Arnand har været forbi til den daglige morgenkonsultation. Han har mig mistænkt for, at have noget urinsyre i kroppen siden jeg har knyster og er så stiv i mine led. Han skriver en masse ned på recept til mig, og nu er jeg ret spændt på at se, hvad de kommer med?

 

Dagens behandlinger står igen på helkropsmassage, hovedbundsmassage og en speciel olie/rygsøjlebehandling. Hvad er nu det? Ja, det er en form for dej, der trilles i en lang pølse og former en cirkel på min ryg. I denne cirkel hældes der en helt speciel form for varm olie med urter i. Det skal jeg ligge med i 40 minutter. Jeg kan rent faktisk mærke at området ved min lænd slapper mere af, og jeg havde de mest utrolige drømme undervejs, mens jeg lå der i skyggen på min private "spa-terrasse" i min egen villa. Mine ømme knyster er blevet pakket ind i nogle sorte urter, som jeg skal gå med nogle timer, eller så længe jeg har lyst.

Trænger ellers til et bad, da jeg er smurt ind i olie fra top til tå – håber det virker som en god hårkur med alt det olie i håret hver dag?

Frokost i min gårdhave i dag. Igen grønt salat med en vidunderlig pesto og en gul gurkemeje-suppe, kogte grøntsager med fisk i gul karry. En rød og en gul banan til dessert. På Sri Lanka findes der 18 forskellige typer bananer! Tænk – jeg troede en banan var en banan?

 

Jeg kan ikke engang spise halvdelen, hvilket igen overrasker mig. Synes allerede jeg kan fornemme, at jeg har tabt mig? Jeg bliver så sund og lækker - endnu mere sund og lækker.

Kl. 16.00 kom min læge igen – denne gang var det akupunktur, som jeg skulle have. Jeg er ikke ligefrem begejstret for nåle, men jeg må indrømme, at han gjorde det uden jeg overhovedet bemærkede det. Der var kun en enkelt nål ved min ene ankel der nev lidt. Jeg skulle ligge med nålene i ca. 35 minutter. 

Det er simpelthen sådan en luksus at alt og alle kommer til min villa – jeg skal kun koncentrere mig om at slappe af, nyde det og heale min krop.

Endnu mere fantastisk er det, at alle behandlinger foregår udenfor i denne skønne temperatur på omkring 28 grader. En let brise, trækronernes vislen og fuglekvidder er det eneste, som jeg kan høre i baggrunden.

 

Senere er det igen tid til yoga med min Guru. Synes allerede jeg kan fornemme en forbedring af min smidighed og udholdenhed. Men yoga er på ingen måder en præstation eller konkurrence. Yoga er en livslang proces, hvor det blot er vigtigt at være præcis på det niveau lige nu, hvor jeg er. Ingen sammenligninger eller pres. Bare nyd hver eneste stilling.

Min Guru guider mig igennem den daglige meditation, og jeg slapper helt af i mit sind. Det er sådan en rar fornemmelse, at slippe alle bekymringer, stress, spekulationer og negative tanker. Bare holde mentalt frikvarter og føle fuldkommen frihed og lykke. Det hjælper mig faktisk til en større forståelse, at jeg her på turen netop har læst bogen: "Det vågne menneske" af Barbera Berger, som er en guide til sindets kraft. Jeg kan kun anbefale at tage nogle gode bøger med på turen. Martin har dog også et rigtig spændende udvalg af bøger med til udlån.

Her på resortet har de et motto: "Ikke 2 dage må være ens". Det lever de så sandelig også op til her til aften. Aftensmaden bliver serveret på terrassen i min villa. Da tjeneren bankede på for at sige "værsgo´" åbnede jeg døren til en gårdhave fyldt med små flydende lys, fakler, blomster over alt og en lille mand siddende i mørket og spillede sød musik på sin mandolin.

 

Sikke en overraskelse. Jeg er dybt taknemmelig for, at alle de søde mennesker gør så meget ud af mig og giver mig alle de gode oplevelser. Af hjertet tak!

Maden er igen pragtfuld. Det lyder måske mærkeligt, men jeg er vældig overrasket over, hvor godt vegetarmad kan smage. Her har jeg en del at lære og glæder mig til madlavningskurset på fredag. Det minder mig om, at de små brune "sukkerknalde" jeg skrev om forleden, overhovedet ikke er sukker! Det er ren honning! Og som jeg har lært, er honning noget af det mest helbredende føde for min krop. Jeg har bedt om at købe 8 pakker med mig hjem.

Min urtete indtager jeg i sengen med min gode bog. Det har været en lang og spændende dag, og min krop er virkelig på arbejde. Jeg trænger til at få en lang nats søvn.

 

Dag 4

 

TO DAGE ER VIRKELIG ALDRIG ENS

 

Det ringer på døren og klokken er 6.30. Mit honningvand er serveret, og jeg skal op. Jeg har sovet som en drøm, men er stadig stiv i kroppen og skal lige i gang. Ikke at der er noget nyt i det, men hernede opfatter de min stivhed som en ubalance, der skal tages alvorligt og rettes op på.

 

Klokken er blevet 7.30, og vi skal dyrke yoga. Nu er vi kommet til morgenyoga. Det er simpelthen en kombination af enormt skønt og hæsligt. Jeg puster og stønner stadig og kan ikke blive i den samme stilling mere end maksimum 1 minut, så bliver det for voldsomt. Yoga programmet er endda lagt for begyndere og min Guru har endda en rigtig god fornemmelse for hvor vi alle på holdet er i niveau. Han presser os aldrig til mere ende hvad der er godt for os.

Han fortæller os, at han altid sover på gulvet på et meget tyndt underlag. Madrasser er noget rigtig skidt siger han, det gør alle mennesker stive i kroppen. Mon det er et budskab til mig?

 

Jeg er altid meget stiv i kroppen når jeg vågner om morgenen. Skal jeg mon vinke farvel til min ellers højtelskede seng og blot have en underlag? Det lyder måske voldsomt, men jeg har lovet mig selv at prøve det af, så i nat vil jeg prøve at sove på gulvet, kun med underlaget fra solsengen. Den oplevelse skriver jeg mere om i morgen.

Yoga er en storslået måde at starte dagen på. Jeg har lyst til at tage min Guru med hjem i kufferten. I første omgang har jeg taget et foto af ham, som jeg vil hænge op der hjemme. Det skulle gerne minde mig om, at fortsætte de gode rutiner.

Morgenmaden serveres i solen med små lækre rispandekager, der bliver stegt ved bordet. Dejlig frisk melonjuice, frisk frugt og forskellige karry grøntsager. Jeg gentager lige mig selv: Det er simpelthen så lækkert.

Dagen løber af sted. Besøg af lægen som altid, 3 timers behandling, ½ times hvile og så i bad og så frokost. Det var nærmest den dag. Jeg er tæt på at få stress over, jeg ikke når at sole lidt mere. Jeg vil selvfølgelig gerne komme 10 år yngre hjem, men også gerne med lidt kulør i kinderne.

 

I dag klokken 16.00 skal jeg være på et laboratorium i Negombo, hvor de skal teste min urin. Dr. Arnand mener jeg kan have noget urinsyregift og vil tjekke med nogle tests fra hospitalet. Laboratoriet ligger på et hospital nogle få minutter fra resortet. Det ser overraskende rent og pænt ud, dog en smule gammeldags. Alt personale er utrolig venligt, smilende og interesserede. Jeg får et lille bæger jeg skal tisse i og efter 30 minutter, har jeg svaret. Der er INGEN urinsyrer eller andet fundet i min urin, og jeg menes at være fuldkommen sund og rask. Vi må konstatere, at jeg blot er for stresset og får bevæget og strukket mig alt for lidt. Endnu et godt tegn på, hvor godt yoga er for mig.

Jeg blev kørt i tuktuk til hospitalet. Mens jeg ventede på svar, kørte min chauffør mig en tur til det lokale supermarked. Jeg købte en masse lokale krydderier, brune risnudler og cashewnødder. Jeg gik af sted med en kæmpe bærepose og havde købt for ca. 120,- kr. For ikke at tale om prisen på min laboratorietest: 6,- kr. – ja du læser rigtig 6,- kr. Det kan jeg ikke engang købe en pose Haribo for derhjemme.

Tilbage til resortet, hvor jeg lige skal nå at være med til at lave de daglige 5 Tibetanere. Jeg føler mig stærk som en okse med alt det motion!

Ikke én dag er ens. Da jeg kommer tilbage til min villa, havde de fyldt mit udendørs badekar med bobler, blomster og små fyrfadslys over det hele. Jeg føler mig virkelig forkælet og heldig. Tænk sig alle disse mennesker arrangerer alt dette for mig. Hver eneste dag er en overraskelse.

 

Kl. 18.30 er det blevet tid til musikterapi. Dr. L.P. Sisira kommer til min villa med sin sitar (den ligner en guitar). Dr. Sisira har sit eget institut, hvor han behandler depressioner, angst, stress og meget mere. Han arbejder sammen med hospitalsvæsenet, regeringen og sågar fængselsvæsenet, hvor hans musikterapi er blevet implementeret. Han stiller op i min villa og forklarer mig, hvorfor musikterapi er så helbredende på sindet, og hvordan det i dag er videnskabeligt bevist, at musikterapi har en enorm helbredende effekt. Selv på små ufødte fostre i moders mave, kan det have indflydelse på hjernens udvikling.

 

Dr. Sisira spiller både individuelt for person til person og i større grupper. Alt efter ønske. Jeg får enetime og nyder den meditative musik med lukkede øjne. Dr. Sisira tilbyder samtaleterapi, hvis jeg skulle føle behov. Han er et yderst sympatisk væsen, og jeg sidder og beundrer hans ro og den levende udstråling, som han har. Han har studeret i Indien i mere end 12 år for at kunne frembringe netop disse helbredende toner på sin guitar. Igen følger jeg mig heldig. Tænk at jeg får alle disse oplevelser.

I dag har jeg lyst til at spise min aftensmad på restauranten. Det er første gang i de dage, jeg har været her. Der er sket så meget i dag, så jeg spiser den dejlige mad og vender tilbage på mit værelse med en kop lun urtete i hånden. Jeg har lyst til at være alene og nyde den indre fred og tilfredshed, som jeg er kommet i kontakt med gennem min musikterapi.

 

Dag 5

 

URTEBAD OG BYBESØG

 

Klokken er igen blevet 06.30, og det ringer på døren med kogt vand med honning. Der er ingen vægt på stedet – hvilket egentlig er godt for mig – ellers ville jeg bare veje mig hver eneste dag og have mit fokus på vægten og ikke på afstresningen. Men alligevel er jeg ved at være spændt på, om jeg har tabt mig? Jeg prøver et par meget stramme hvide jeans jeg har med og håber jeg kan mærke forskel. En lille bitte smule kan jeg faktisk godt! Jubii.

Yoga kl. 07.00. Det er hårdt og godt. Det er utroligt hvor hurtig kroppen reagerer. Første dag kunne jeg overhovedet ikke sidde på mine ankler, og i dag kan jeg sidde stille på mine ankler i mere end 1 minut. Det er vildt for mig! Det har jeg aldrig kunnet før.

Efter yoga og meditation får vi os en lille snak med vores guru. Vi taler om, at lykken findes i vores hjerter og ingen andre steder. Det er også min egen overbevisning. Men alligevel til tider så svær at finde ind til. Guruen fortæller om, hvor powerfuldt meditation er, både for én selv, men også for omgivelserne. Meditation kan være med til at skabe fred på jorden.

 

Jeg kan mærke, at det er noget jeg godt kan få resten af dagen til at gå med, at spekulere over og fordybe mig i.

Igen en lækker morgenmad under den bagende sol.

En anbefaling når du selv skal af sted: Medbring udelukkende løst og meget tyndt tøj. Selv en lille sommerkjole sveder jeg i kl. 8 om morgenen.

Dr. Arnand er forbi til min daglige konsultation. Jeg fortsætter med alt min udrensende urtemedicin, som gerne skulle virke helbredende på alle de symptomer, som jeg har givet ham. I dag er mine 3 daglige behandlinger olie hovedbundsmassage i 1 time, ansigtsbehandling med div. masker og massage, samt en helkropsskub og maske lavet af urter, ler, honning og grønne blade.

 

Først blev jeg smurt ind fra top til tå, hvorefter jeg ligger med indpakningen i 20 minutter og lader urterne virke. Herefter kommer min behandler og skrubber det ind i huden og så er det tid til et lækkert lunt urtebad. Et stort flot træbadekar er fyldt med varmt vand og urter, og rundt omkring er der igen pyntet op med smukke blomster, levende lys og røgelsespinde. Alt er gjort med stor kærlighed og energi. Jeg har fået den blødeste babyhud. Alt dette er kun lavet af naturens egne produkter! Ikke nogen fine franske mærker eller noget. Nej, det er alt sammen back to basic. Såre enkelt og enormt effektivt.

Nu er jeg ved at vænne mig til det. Alle 3 måltider hver eneste dag, består altid af mindst 3 retter. Altid en slags salat, så en lækker krydret grøntsags suppe, og som regel en risret med grøntsager. Altid frisk frugt til dessert. Uhm...

 

Efter et eftermiddagshvil vil jeg en tur ned til Negombo city. Jeg tager resortets tuktuk ind til centrum. Det tager ca. 8 minutter i fuld myldretid. Det vrimler med mennesker, hunde, høns og andet godt. Knallerter, motorcykler og tuktuks fylder det meste af gadebilledet. Jeg er på jagt efter en skrædder. Jeg vil gerne have syet et par lette sommerkjoler. Min chauffør viser mig hen til et sjovt lille sted, som jeg aldrig selv ville have fundet. Der er masser af mennesker der sidder og syr i baglokalet. Jeg finder noget stof og prutter lidt om prisen. Aftalen bliver 110,- kr. for en sommerkjole. Jeg henter den om et par dage – så må jeg se om kvaliteten kan leve op til mine forventninger?

 

Jeg må ellers sige, at der intet andet ved denne tur, der har skuffet mig til nu. Folkene, servicen, maden, behandlingerne, yogaen – ja det hele har levet fuldt op til mine forventninger. Jeg kan mærke en dyb ro og en indre stilhed, der ikke har været hos mig længe. Jeg er stille og har også brug for at være alene og bare fordybe mig i mine tanker. Det føles som om mit sind står stille. Jeg føler mig mere afslappet, end jeg længe kan erindre. Og alligevel sagde min yogaguru her til morgen, at jeg er stresset. Han hev mig hårdt i håret på toppen af mit hoved og sagde, at min pande og mit 3. øje ikke kunne slappe af under meditationen. Hvad er det, der stresser dig i livet, spurgte han omsorgsfuldt? Sikke et spørgsmål at få klokken 7 om morgenen.

Der er vist et par rutiner, der skal laves om, når jeg kommer hjem. Men det er jo netop også derfor, at jeg har givet mig selv den gave at tage af sted på denne tur. Jeg vil noget mere og noget bedre med mit liv, end blot at lade stå til og acceptere de livsstilssygdomme der langsomt indhenter de fleste af os, hvis vi ikke behandler vores kroppe og sind med fornuft og kærlighed. For mig er det ikke nok at blive gammel. Jeg vil være frisk, rørig, glad og gammel.

 

Dag 6

 

LAVEMENT OG SKØNNE BEHANDLINGER

 

Jeg er allerede nu blevet dybt afhængig af både kogt vand med honning, morgenyoga og meditation. Det er simpelthen fantastisk at starte dagen på den måde. Jeg kan mærke, at jeg har forandret figur og tror, at jeg har tabt mig. Det er bemærkelsesværdigt, når jeg hjemme nærmest kun spiser halvdelen af, hvad jeg får herude. Forskellen er sikkert, at her får jeg det rigtige til min kropstype, og jeg får nok til at holde min forbrænding højt hele dagen. Hjemme er jeg meget slem til at få for lidt morgenmad og frokost og så gå amok til aften. Ayurveda anbefaler at spise et stort morgenmåltid – helst inden 08.30 om morgenen. Frokost inden 13.00 og aftensmad minimum 2 timer inden sengetid.

Det er alligevel utroligt, hvad 5 dage kan gøre. Mine knyster har aldrig, og jeg understreger ALDRIG haft det bedre. De er ikke ømme mere, og jeg kan ligefrem tåle at få massage på dem. Jeg er overhovedet ikke oppustet mere. Min hud er flot og babyblød, jeg er rolig og afslappet og føler en indre harmoni. Jeg bliver ikke irriteret og kortluntet. Min hovedpine er væk, og jeg føler mig generelt bare mere frisk i krop og sind. Jeg er stadig noget stiv i led og muskler, men alligevel lidt bedre end, da jeg ankom for nogle dage siden.

 

Så jeg kan allerede i dag konkludere, at det går i den rigtige retning.

Dybt i mit hjerte ville jeg virkelig ønske, at alle ville give sig selv den gave, at komme på sådan eller lignende ophold. Det er virkelig en øjenåbner for de mange muligheder vi alle har for at passe godt på vores krop og sundhed. Her føler jeg en stor frihed. Frihed til at vælge hvad der er godt for mig! Så igen takker jeg, fordi jeg er endt her og har lært en masse nyt, der vil gavne mig i mange år frem i livet.

Lægen var forbi til morgenkonsultation, og jeg fortsætter min urtemedicin og udrensning. Min puls er på 72 og mit blodtryk er 90/60 som sædvanlig. Dr. Arnand siger jeg ser gladere ud i dag? Det er jeg vist også.

I dag ordinerer han en oliekropsmassage, en ansigtsbehandling og 20 minutter i en dampboks. Det er en rygende varm trækasse, hvor kun mit hoved stikker ud. Der kommer damp med udrensende urter forneden i boksen. Jeg siger dig det er varmt. Puha hvor jeg sveder. Jeg forsøgte at meditere, slå tankerne fra og tænke på alt andet end damp, men jeg kunne dårligt nok holde ud at lukke mine øjne. Det var lange 20 minutter og en hed omgang. Da jeg skulle ud blev jeg svimmel og måtte drikke godt med vand, inden jeg kunne lægge mig på sengen og slappe af. Dampen virker meget udrensende og slankende, så jeg skal helt sikkert af sted igen i morgen!

Det er rigtig varmt i dag, og det er næsten kun resortets pool der er værd at være i. Jeg har forsøgt at sole mig lidt, men det bliver hurtigt for varmt. Jeg nyder det dejlige lunkne vand i poolen og nyder at gøre ingenting her til eftermiddag.

 

Kl. 15.30 går det løs! Nu er det blevet tid til lavement. Jeg er lidt spændt på, hvordan det er. Jeg har ofte fået tarmskylninger derhjemme, men aldrig prøvet denne form for lavement. Lægerne kommer til min villa og beder mig tage plads på briksen. Jeg skal ligge på min venstre side og slappe helt af. Jeg har taget en kjole på, så jeg ikke føler mig helt henlagt til "Eva-kostume". Lægen rækker mig et sterilt éngangs-gummi-indføringsrør, som jeg skal have op bag i. Han gør det ganske forsigtigt, og det er hverken ubehageligt eller gør ondt. Jeg mærker dårligt nok noget, og det går hurtigt. Han sprøjter 50 ml lunken olie med masser af forskellige urter op bag i. Jeg skal ligge fladt på briksen i min. 10 minutter og dernæst gå ind i min seng og hvile mig en time, inden jeg må gå på toilettet. Denne form for behandling kaldet for "vasti" og er en af de væsentlige behandlinger i den Ayurvediske videnskab.

Jeg lovede vist nok at skrive, hvordan det ville være at sove på gulvet. Jeg må skuffe dig og sige, at jeg foretrak min madras og mit moskitonet, når alt kom til alt. Det er ikke fordi det vrimler med myg, men min angst for edderkopper gør, at det er mere trygt for mig at være inde bag et net, når jeg skal sove. Dog må jeg indrømme, at jeg i mit eget hus i Danmark har flere edderkopper, end jeg har set her. Det dyr jeg mest ser her, er et lille gråt egern, der danser rundt mellem træerne og sidder og kigger nysgerrigt på mig, når jeg spiser. De er så søde.

Kl. 17.00 er der De 5 Tibetanere. Jeg mærker hvordan det bliver lettere og lettere for mig at lave øvelserne, og min smidighed forbedres hastigt.

Kl. 18.30 er der madlavningskursus. Vi lærer at lave kokosmælk, bage små sunde madbrød og lave en lækker karry/linseret. Al mad er vegetarisk og efter Ayurvediske forskrifter. Jeg vil gerne have lært endnu mere, men det ved jeg, at Martin er ved at ændre på til næste hold. Han har lovet at lægge opskrifterne på hjemmesiden, så alle kan få gavn af dem.

 

Dag 7

 

MÆLK OG HONNING

 

Det er ved at være slut for denne gang. Men bestemt ikke for altid. Jeg er allerede i gang med at tænke min kalender igennem, så jeg kan komme tilbage så snart som muligt.

 

Det er sidste dag med vores yoga Guru. Ham kommer jeg godt nok til at savne. Han er et meget inspirerende og behageligt menneske, og jeg føler han har meget at lære mig. Jeg ved Martin arbejder på at få ham til Danmark i februar, og det håber jeg på vil ske. Jeg vil være den første til at tilmelde mig alle yogatimer.

Efter morgenmaden er det min sidste lægekonsultation. Der skal gøres status. Det eneste der stadig er tilbage af skavanker, er en smule muskelspændinger. Det er som om min krop er total skrækslagen for at komme ud til den store frihed, som det vil være at leve uden muskelspændinger? Så min egen konklusion er, at problemet nok mere ligger mellem mine ører, end i selve den fysiske krop.

 

Men ikke desto mindre, vil min læge gerne pakke mig ind i varm mælk med honning og brune ris og komme mig i varmt urtebad. Dernæst en "sirodharda" som er varm olie i det 3. øje der langsomt løber ned fra en messingskål hængende over mit hoved. Jeg afslutter med hoved- og ansigtsmassage. Det er nærmest meditativt for mig, og jeg svæver et sted mellem vågen og sovende tilstand. Det er himmelsk!

Fordi det er sidste dag og afslutning på min udrensning, skal jeg over middag have en ny form for lavement, som i dag består af varmt vand med sesamolie og masser af urter, der har kogt hele natten. Lægen viser mig blandingen med stor stolthed. Han siger denne behandling kurérer mere end 1000 forskellige sygdomme, og jeg kan se på ham, at han ved hvad han taler om.

I dag skal jeg have 600 ml væske den anden vej, end den jeg normalt indtager væske i. Stadig en smule spændt, men det er på ingen måder slemt, og for personalet kan jeg mærke, at det er den mest naturlige behandlingsform og måde at behandle sig selv på. Og uden at gå helt i detaljer, så kan jeg også fortælle dig, at der er stor "bonus" ved det efterfølgende toiletbesøg. Det føles rigtig rart.

Jeg skal også have en næseskylning i dag. Det er faktisk den behandling, som jeg er mest nervøs for. Jeg er lidt sart over for min næse. Jeg skulle ligge på ryggen på min briks og lægen stopper vat i det ene næsebor og drypper et par dråber varm olie i det andet næsebor. Og herefter modsat.

 

Jeg skal trække vejret dybt ind gennem næsen flere gange og vente på, at der kommer slim og andet godt ned i munden for dernæst at spytte det ud. Det er altså ulækkert. Det bryder jeg mig ikke om, men jeg forstår godt, hvorfor det er godt for mig, efter at lægerne har forklaret mig det hele. Næseskylning er specielt godt for folk der har haft bi- og pandehulebetændelse, har nedsat hørelse og dårligt syn.

Jeg har aldrig været vildt plaget af appelsinhud, men lidt har jeg da haft, og det er væk! Det er simpelthen forsvundet!! Jubii. Jeg forstår det næsten ikke? Men det er altså sandt nok. Jeg har ligefrem fået taget et foto, for at få dette store øjeblik foreviget.

Sidst på eftermiddagen er der for sidste gang De 5 Tibetanere. Nu føler jeg mig fuldstændig klar og udrustet til at tage hjem og fortsætte denne gode daglige rutine. Det er øvelser, som jeg kan lave hver eneste dag derhjemme og vil sikre mig et godt energiflow i kroppen og holde mig en super form.

Så ud over at have haft en helt fantastisk tur, er blevet forkælet med alle former for gode behandlinger, sund mad og solskin, så har jeg også min kuffert fyldt med værktøjer, som jeg kan bruge med det samme, jeg kommer hjem. Jeg kan lave De 5 Tibetanere, jeg har fået meditationsredskaber og gode yogaøvelser samt en kæmpe indsigt i, hvordan jeg plejer mig selv og mit helbred optimalt.

Jeg er slet ikke klar til at rejse hjem. Det har været et uforglemmeligt ophold og i den grad en øjenåbner for mig. Jeg har fået livslange gaver med hjem, som jeg vil bruge på mig selv resten af livet og dele ud til alle dem jeg elsker og til alle dem, der vil have dem. Håber du snart selv kommer af sted. Husk at leve livet sundt og sjovt.

 

Kærlige hilsner fra en meget glad og tilfreds

Zennie